.
.
.
Η παρακατω συνταγη/διαδικασια δεν αποκαλυπτει κατι μυστηριο ή εξωτικα πολυπλοκο είναι απλα μια επανακαταγραφη του τροπου παρασκευης των Φορμακιων όπως την ακολουθουσαν οι γιαγιαδες καποιων από μας στη Σμυρνη , προσαρμοσμενη στη σημερινη πραγματικοτητα.
Τα Φορμάκια ή Βασιλοπιτακια είναι γλυκο της Πρωτοχρονιας και όπως λεει η μανα μου κακως ξερογλυφομαι γιατι θα τα ξαναφτιαξει παλι του χρονου. Εμμ μηπως κατά τον Μαρτη με τα γενεθλια μου να ‘κανε μια εξαιρεση ? μπα…
Τα υλικα που χρησιμοποιησε για μια δοση είναι τα παρακατω
. ½ κιλο βουτυρο
. ¾ του κιλου ζαχαρη
. 1 ποτηρι λαδι
. 2 ποτηρια φρεσκοστυμενο χυμο πορτοκαλι
. Τις ξυσμενες φλουδες από τα πορτοκαλια που εστυψε
. 1 κουταλια μπεικιν παουντερ
. 1 ποτηρακι κονιακ
. 4 βανιλιες
. 2 ½ κιλα αλευρι
και ένα αυγο για το πινελωμα (sic)
(Τα υλικα αυτα ειναι λιγο πολυ τα ιδια με αυτα που εβαζαν και στη Βασιλοπιττα, εκει προσθετουν και γαλα)
Εδώ καπου να πω ότι την εβαλα να μου περιγραψει τη διαδικασια χωρις να ξερει ότι την «εγραφα» με το κινητο. Οσο για τις φωτο που τραβηξα ειπα ότι είναι για να χουμε να θυμομαστε … το καλοσκεφτηκε , μαλλον δεν χαρηκε αλλα ποζαρε με τη σφραγιδα σαν άλλη Ελιζαμπεθ Τειλορ.
Mama on the air
Σε μεγαλο μιξερ βαζουμε το βουτυρο μαζι με τη ζαχαρη και τα αφηνουμε να χτυπηθουν λιγη ωρα (5 λεπτα), προσθετουμε το λαδι και συνεχιζουμε το ανακατεμα. Μετα από 5 λεπτα προσθετουμε το ένα ποτηρι χυμο πορτοκαλι το κονιακ την μπεικιν παουντερ και τις βανιλιες. Συνεχιζουμε το χτυπημα στο μιξερ για 10 λεπτα ακομα. Κατοπιν αδειαζουμε το μιγμα από το μιξερ σε μια πλαστικη λεκανη. Στη πλαστικη λεκανη προσθετουμε το 2ο ποτηρι με το χυμο και το ξυσμα πορτοκαλιου. Αρχιζουμε τωρα να προσθετουμε λιγο λιγο το αλευρι και να το δουλευουμε με το χερι – στην αρχη ριχνουμε περισσοτερο αλευρι ενώ πιο μετα αναλογα με το πώς παει το ζυμαρι μας πρεπει να ριχνουμε μικροτερες ποσοτητες.
(αυτό δεν το πολυκαταλαβα να πω την αληθεια, προφανως κανει την εκτιμηση με το ματι λογω πειρας….εμενα ιδιο μου φαινοτανε καθολη τη διαρκεια)
Σε αυτό το σημειο αρχιζουμε το ζυμωμα με τις γροθιες (και μετα αναρωτιεμαι γιατι μου αρεσει τοσο πολύ το μποξ) , συνεχιζουμε μεχρι που το ζυμαρι να μην μενει πανω στα χερια μας ενώ το πλαθουμε .
Αφηνουμε ολο το μιγμα να ξεκουραστει (ναι ναι, πες ότι λαχανιασες βρε μανα) για ένα τεταρτο με εικοσι λεπτα. Εχουμε ετοιμασει βεβαια τα ταψια μας (???) με λαδοκολα και αρχιζουμε. Παιρνουμε στα χερια μας μικρα κομματια ζυμης και τα σφραγιζουμε με τον Αετο (???)

Ελα ρε ΑΕΚαρααα !!!

Αυτη τη σφραγιδα την αγορασε η Προγιαγια μου τα πρωτα χρονια στην Αθηνα, μαλλον το 1925…για κουλουρακια πηγαιναμε , ολοκληρο μαθημα Ιστοριας παρακολουθησα.
μετα τα κοβουμε με τις φορμιτσες (κουπ κατ ??) στα σχεδια που θελουμε και τα τοποθετουμε στα ταψια. ΠΡΟΣΟΧΗ. Το υπολοιπο από τη ζυμη που μενει μετα το κοψιμο ξαναμπαινει στη πλαστικη λεκανη και ξανασφραγιζεται στο επομενο κομματι ζυμης που θα χρησιμοποιησουμε. (ουπς)



Αφου εχουν τοποθετηθει όλα στα ταψια τα πινελωνουμε (χαχαχαα..οκ οκ ) με το αυγο στο οποιο εχουμε σταξει μεσα λιγες σταγονες νερο.
Τοποθετουμε τωρα το ταψι στο φουρνο που εχουμε ηδη προθερμανει καλα στους 200 βαθμους. Στη μεση του φουρνου με αερα πανω κατω για περιπου 15 λεπτα. Είναι βασικο να μην ψηθουν πολύ απλα ένα ροδισμα από πανω. Αυτά λοιπον , και αμα τα φτιαξεις εσυ ποτε, εμενα να μου τρυπησεις τη μυτη γαιδουρι ! ( ναι ναι και εγω σ’αγαπαω πολύ :-P)

Καπως ετσι (λειπει ακομα μια πιατελα που πηρε η αδερφη μου) θα καταληξει το τραπεζι σας μετα από 3 δοσεις της προαναφερθησης διαδικασιας. Ναι 7 ½ κιλα αλευρι επλασε το θηριο…

– Αφεντικο !!! παιρ
νω 2 για μενα !!
– Αστα κατω γρηγορα !! θα μας παρει πρεφα και θα δεις !!
– Εμενα μ’αγαπαει ..δεν με λεει γαϊδουρι…χαχαα
.
.
.