Να μαστε παλι εδω φιλε μου Νικο.
Καθε χρονο και χειροτερα. Αλλα ποιος μετραει ε ? 😀 Στα posts του 2011 που δεν εγραψα, θα πρεπε να πω οτι συνεχισα να εχω εγκατεστημενα τα gnewsense parkes (περιμενοντας την επισημη εκδοση 3) και parabola – ενω δοκιμασα για αρκετους μηνες και το Salix του φιλου Γιωργου Βλαχαβα – αλλα παραμενω κολλημενος στο debian για λογους που δεν εχω καταλαβει.
Οσον αφορα το gnewsense – πριν 3 χρονια οι Karl Goetz και Sam Geeraerts πηραν τη δεσμευση οτι η επομενη επισημη εκδοση του gnewsense θα κυκλοφορησει ταυτοχρονα για 2 αρχιτεκτονικες, την x86 και την Mipsel (υποστηριζοντας δηλαδη και το “Ελευθερο” hardware των μηχανηματων της Lemote). Αυτο δυστυχως δημιουργησε μεγαλο προβλημα στη διανομη – υπηρξε τεραστια καθυστερηση μεχρι σημερα – πολλα επιμερους προβληματα σχετικα με τη Mipsel αρχιτεκτονικη – πολλοι χρηστες εφυγαν – το Distrowatch χαρακτηρισε το gnewsense ως dormant project – και κατεληξε η αγαπημενη GNU διανομη να βρισκεται συμβολικα σημερα στους δισκους μας και οχι πλεον χρηστικα. Η προεκδοση Parkes (για x86) εδωσε απλα μια ελπιδα παραπανω αλλα μεχρι εκει. Το μονο παρηγορο ειναι οτι απο οσο διαβαζω στις λιστες της διανομης, στα irc καναλια αλλα και απο μια απαντηση που μου εδωσε προσφατα ο Sam, συντομα θα ακουστει κατι – υπαρχει ηδη δηλαδη καποιος installer ετοιμος. Για να δουμε.
Για το Parabola εχω μιλησει και αλλες φορες. Ο Fauno και οι συνεργατες του κανουν μια πολυ δυσκολη δουλεια. Η αποψη που κυκλοφορει προς τα εξω ειναι οτι απλα ξεχωριζουν απο τα πακετα του archlinux αυτα που ειναι Free (κατα FSF) και τα προσαρτουν στη repository του Parabola. Εμμ δεν ειναι ετσι. Οι devs και mainteners του Archlinux, ξεσκιζονται μεν για τη διανομη, αλλα δεν δινουν καμια σημασια στο “Ελευθερο” του πραγματος. Τα πακετα απο το AUR εχουν μονιμα εξαρτησεις ή configuration που δεν πατα σε libre καταστασεις – οποτε αναγκαζονται να ξανα χτιζουν τα πακετα και να κανουν build ολοκληρες βιβλιοθηκες. Καντε μια ερωτηση στο irc (freenode) καναλι του Parabola, σχετικα με τι δυσκολιες συναντουν και θα εντυπωσιαστειτε τουλαχιστον για το γεγονος οτι συνεχιζουν να το παλευουν.
Ειπα πριν για το Salix – Το δοκιμασα στην εκδοση 13.37 xfce – και μονο καλα πραγματα εχω να πω. Επιτελους μια διανομη που πραγματικα σκεφτεται το χρηστη. Ακομα και τον πιο απειρο. Τα εργαλεια που συναντησα ηταν πραγματικα εργαλεια – το gslapt εκτος απο χρηστικοτατο, ειναι και ταχυτερο απο το synaptic – το sourcery απο την αλλη ειναι μια ιδεα που θα πρεπε να την υιοθετησουν και οι υπολοιπες διανομες, απλα εκπληκτικο. Επισης, παροτι η διανομη δεν διεκδικει τον τιτλο της 100% GNU distro – με την ξεκαθαρη σταση της – δεν εγκαθιστα by default κλειστους coders και προτυπα συμπιεσης – αφηνοντας την επιλογη αυτη στον καθε χρηστη ξεχωριστα. Πολυ σημαντικη κινηση αυτη – τετοιου ειδους policies σπανιζουν πλεον. Βαλτε σε ολα αυτα και την εξαιρετικη προσαρμογη του xfce (ισως το καλυτερο xfce που εχω δει) στη διανομη, και εχετε εναν winner.
Τον Γιωργο Βλαχαβα (gapan) τον πρωτογνωρισα το 2008 στο retromaniax – τοτε συμμετειχε στην ομαδα του zenwalk – αλλα συντομα τους αφησε, ξεκινωντας το Salix. Ριξτε μια ματια στο site της διανομης. Υπαρχουν τα παντα – οργανωμενα και υλοποιημενα – ενα site υποδειγμα για διανομη GNU/Linux. Για οσους τη δοκιμασουν – τους καλως οριζω σε μια πραγματικη διανομη. Οχι απο αυτες που το μονο πλεονεκτημα τους ειναι οτι εχουν πολλα widgets by default στο 3d panel τους – αλλα σε μια πλατφορμα που μπορουν πραγματικα να εργαστουν χωρις καμια τεχνικη δυσκολια.
Τους τελευταιους μηνες κυκλοφορω σε Gnu/Linux fora με σχετικα απειρους ή νεους χρηστες. Παρατηρησα λοιπον οτι υπαρχει συμμετοχη – υπαρχει θεληση – υπαρχει ενδιαφερον. Φυσικα κατευθυνεται λαθος – φυσικο και αυτο – αλλα νομιζω οτι αν δουλεψουν λιγο με τον κλασσικο τροπο (δηλαδη με διαβασμα) θα εχουμε εξαιρετικα αποτελεσματα. Το να πιασω τον καθε χρηστη και να του μιλησω εν ειδη καθοδηγησης, θα ηταν μαλλον τραγικο – αλλα μπορω να γραψω 2 κουβεντες εδω. Λοιπον, δεν υπαρχουν Θεοσταλτοι Χακερς, Πεφωτισμενοι Γκουρου ή παπαστρουμφ ή Μπαρμπα Μπριλιοι, στο GNU/Linux. Υπαρχουν 2 κατηγοριες χρηστων σε καθε προβλημα που προκυπτει – Αυτοι που ξερουν και αυτοι που δεν ξερουν. Αν σε ενδιαφερει να εισαι με αυτους που ξερουν, τοτε διαβασε, μαθε και βαλε στη θεση τους, τους καθε λογης “Φωστηρες” που πουλανε παραμυθια σε οσους δεν ξερουν. Το GNU/Linux αποτελειται απο 5-6 κομματια – δεν ειναι 1000, δεν ειναι 2000. Καποια απο αυτα ειναι βασικα πχ το initscripting και το Bash – Ξεκινησε απο εκει, το βιβλιο Bash Cookbook του O’Reilly πχ ειναι μια πολυ καλη αρχη.
btw εχω γενεθλια σημερα – και μιας και η κριση ειναι πλεον η μονιμη παρεα για καποιους απο μας – αποφασισα ως δωρο να ξανα ακουσω σημερα ολα τα παλια μου βινυλια των Dire Straits. Angel of Mercy λοιπον και καλη μας συνεχεια.